Uluslararası Siyaset Sosyolojisi, Biyo-iktidar ve Salgın Hastalıklar - Ali Fuat Birol (Ekonomi, Politika & Finans Araştırmaları Dergisi, 2020)
2020 yılının ilk aylarında küresel bir sağlık krizine dönüşen Kovid-19 salgını, toplum ile birey arasındaki ilişkinin siyasal, toplumsal ve biyolojik boyutlarının tekrardan altını çizerken, bu ilişkilerin uluslararası ilişkiler analizi tarafından daha fazla dikkate alınması gerekliliğini bize göstermiştir. Salgın hastalık, bireyin vücudunda gerçekleşen bir olgu olmasına rağmen, toplumsal boyutuyla dikkat çekmektedir. Uluslararası ilişkiler disiplininde günden güne artan bir ilginin odağında olan uluslararası siyaset sosyolojisi, sosyal teori ve uluslararası ilişkiler disiplinini birbirine yakınlaştırırken, Kovid-19 sürecini anlamamız için bize yeni entelektüel araçlar sağlamaktadır. Bu araçların başında, birey ile toplum arasındaki ilişkilerin hem siyasal ve toplumsal boyutlarını hem de biyolojik boyutlarını dikkate alan biyo-iktidar kavramı gelmektedir. Fransız düşünür Michel Foucault tarafından ortaya atılan bu kavram, iktidarın yeni bir alanı olarak sağlığın ve insan biyolojisinin altını çizer ve ana akım uluslararası ilişkiler kuramlarının ve çalışmaların dikkatinden kaçan egemenliğin yeni bir modelinin ortaya çıkışını görmemize yardımcı olur. Bu bağlamda, çalışmada uluslararası ilişkilerde değişen iç/dış ikiliği dikkate alınarak, bu iktidar modeli ve gelişen sağlık güvenliği ekseninde Türkçe Uluslararası İlişkiler literatürüne katkı yapmaya çalışılacaktır.