Archiwa audiowizualne telewizji publicznej – od sejfu do kreatywności - Robert Kroplewski (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2015)
Artykuł podejmuje zagadnienia prawne efektywnego sposobu udostępniania audycji audiowizualnych stanowiących zasób archiwalny pozostający w dyspozycji TVP po transformacji. Porusza też kwestię tzw. odżywania praw autorskich wobec dawnych produkcji ze skutkiem rozszerzającym na polu Internetu. Jako sposób dla uwzględnienia potrzeby odbiorców dotyczących dostępu do dóbr kultury audiowizualnej i zapewnienia warunków dla „Otwartego Kodu Rozwoju” artykuł omawia formy licencji właścicielskich typu Creative Commons. Konwergencja mediów uzasadnia także postawienie tezy o zanikaniu różnic między polami technicznymi nadania i publicznego udostępnienia w Internecie przekazów audiowizualnych i tworzeniu się jednego rynku audiowizualnych usług medialnych. Całość opracowania zmierza do zaprezentowania prawnej ścieżki otworzenia sejfu archiwów dla przyszłej kreatywności i debaty publicznej w sferze kultury z poszanowaniem prawa własności.