Det svenska omsorgspanoramat - Givarnas perspektiv - Magnus Jegermalm; Gerdt Sundström (Tidsskrift for Omsorgsforskning, 2017)
Anhörigomsorg är i Sverige vanlig och möjligen ökande. Med tre undersökningar över tio år med befolkningsdata om omsorgsgivande beskriver vi detta och hur olika omsorgskällor överlappar för mottagaren. Huvudintrycket är att de ofta får flera olika slag av omsorg – huvudsakligen från släkt och offentlig omsorg – sett från givarens horisont. Undantaget är de som vårdar partner eller annan i det egna hushållet, den enda grupp som ofta står ensam och som ger omfattande omsorg. De utgör dock en liten grupp av alla omsorgsgivare. Vi kritiserar förenklande demografiska resonemang om minskande potential för anhörigomsorg. Nyckelord Omsorg, anhörigvård, offentlig omsorg, Sverige