مطالعهی مورفومتری جمعیتهای گونهی Smilax excelsa در استان مازندران…. - آذین ایزدخواه; آرمان محمودی اطاقوری; طیبه امینی (زیست‌شناسی کاربردی, 2023)
مقدمه: جنس ازملک ).Smilax L( گیاهانی بالارونده هستند که دو گونهی این جنس در ایران با نامهای Smilax excelsaو .Smilax aspera L میرویند. مواد و روشها: در پژوهش حاضر، ویژگیهای ریخت شناسی اندامهای رویشی و زایشی 17 جمعیت از گونهی Smilax excelsa در استان مازندران با هدف شناسایی صفتهای مفید برای جدایی و تشخیص جمعیتها بررسی و مطالعه شد. اطلاعات حاصل از صفتهای ریخت شناسی با استفاده از نرمافزار )16 .SPSS (Ver مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. دندروگرام با استفاده از تجزیهی خوشهای )Cluster analyzing( به روش within group ترسیم گردید. نتایج وبحث: نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد صفتهایی مثل قطر ساقه، بیشترین طول و عرض گوشوارک، نسبت بیشترین طول به بیشترین عرض گوشوارک، ضخامت دم برگ، شکل برگ، بیشترین طول و عرض برگ، نسبت بیشترین طول به بیشترین عرض برگ، بیشترین طول گلآذین، طول دم گلآذین، تعداد گل در گلآذین، طول دمگل، بیشترین طول و عرض سته، در تفکیک و جدایی جمعیتها بیشترین نقش و تاثیر را داشتند. نتیجهگیری: نتایج حاضر نشان میدهد که در بین جمعیتهای مورد بررسی تنوع برگ وجود دارد و صفتهایی مانند شکل برگ، بیشترین طول و عرض برگ و نسبت بیشترین طول به بیشترین عرض برگ در جدایی جمعیتها از هم مؤثرتشخیص داده شد