Sağlık Hizmetlerinde Maliyet ve Performans Analizi: Lokal Bir Uygulama, Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi Örneği - Fehmi Karasîoğlu; Semih Büyükipekcî (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 2014)
Global Ekonomideki hızlı gelişim ve değişimlere paralel olarak, ülkemiz açısından sağlık hizmetlerinde ki beklentilerde de artış olmaktadır. Bu artışta sağlık sektöründeki işletmeleri önemli bir rekabetin içerisine sokmaktadır. Hastaneler, poliklinikler bu rekabet içerisinde, en iyi hizmeti verebilme çabası içerisindedirler. Rekabet, en iyi hizmetin yanında maliyetleri de kontrol altında tutularak, minimum maliyetle hedeflenen hizmete ulaşmayı gerekli kılmaktadır. Hastane işletmelerinde verilen sağlık bakım hizmetlerinin maliyetini hesaplamak ve hastanelerin verimliliğini ölçmek hastaneler için büyük önem arz etmektedir.Bu araştırma Konya ilinde bulunan, Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesinde 2007 yılı verileri dikkate alınarak direkt ilk madde ve malzeme giderleri, direkt işçilik giderleri ve genel üretim giderleri tanımlanmış ayrıca bu giderlerin dağıtımları yapılmıştır. Daha sonra personel ve maliyetlerle ilgili performans analizleri yapılmıştır.