Bulut bilişimde veri madenciliği tekniklerinin uygulanması: Bir literatür taraması - Pelin Yıldırım; Derya Birant (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2018)
Son yıllarda, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki yenilikler ve gelişmeler, analiz edilmesi gereken veri miktarını önemli derecede artırmıştır. Büyük ölçekli verilerin saklanması, yüksek hacimli verilerden veri madenciliği teknikleri ile yararlı bilgilerin çıkartılması ve geleceğin tahminlenmesi maliyetli ve zorlu işlemlerdir. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için, bilgi keşfi süreci; bulut bilişim, paralel ve dağıtık hesaplama kullanılarak etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu makale, bulut bilişimin ölçeklenebilirliği sayesinde veri madenciliği algoritmalarının performanslarının arttırılabileceğini, ayrıca her yerden ulaşılabilirlik, düşük maliyet ve kolay yönetilebilirlik avantajlarının sağlanabileceğini göstermektedir. Makalede, bulut platformunda gerçekleştirilen veri madenciliği uygulamaları; kullanılan metotlar, veriler ve elde edilen sonuçlar çerçevesinde sunulmaktadır. Literatürde, bu konuda önerilen çözüm yaklaşımları; sınıflandırma, kümeleme ve birliktelik kuralları analizi olmak üzere üç ana kategori altında ele alınmaktadır.