Kur’an Araştırmalarında Akademik Tezler-Batı ve İslam Dünyası Mukayesesi (Uluslararası Sempozyum, İstanbul 24-26 Kasım 2017) - İsmail Çalışkan (Cumhuriyet İlahiyat Dergisi, 2017)
Türkiye’de lisansüstü eğitim son yıllarda çeşitli ortamlarda inceleme, değerlendirme ve eleştirilere konu olmaktadır. Bunun son örneği 24-26 Kasım 2016’da İstanbul’da yapılan uluslararası bilimsel bir toplantı idi. Bu yazı, “Kur’an Araştırmalarında Akademik Tezler -Batı ve İslam Dünyası Mukayesesi” isimli söz konusu toplantıyı tanıtma ve değerlendirmeye almıştır. Toplantının en önemli özelliği, ağırlıklı olarak doktora tezleri olmak üzere lisansüstü tezlerin Tefsir Anabilim Dalı özelinde ilk defa uluslararası bir toplantıda ele alınmış olmasıdır. Çok sayıdaki tebliğe ayrıntılı yer verilemeyeceği için ana temalar belirtilmiş, ayrıca ilk günkü ve son günkü genel oturumlarda dile getirilen önemli noktalar aktarılmaya çalışılmıştır.