Uwarunkowania regulacyjne handlu algorytmicznego z perspektywy rynku energii w Polsce - Paweł Hawranek; Dariusz Michalski; Daniel Borkowski (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2021)
Postępująca integracja rynku energii w Europie oraz rozwój OZE przyczyniają się do wzrostu kompleksowości handlu, zmienności cen oraz szybkości zawierania transakcji. Stwarza to oczywiście zarówno ryzyko, jak i szanse dla przedsiębiorstw handlujących na tym rynku. Szczególnie istotna jest kompleksowość rynku z perspektywy zarówno integracji regionalnych rynków w Europie, jak i przesunięcia się zmienności i płynności na rynek spot i dnia bieżącego. Wymaga to nowego podejścia do handlu, gdzie szybkość składania zleceń oraz analizy powstających opcji handlu, przy zapewnieniu zabezpieczenia się przed ryzykiem staje się kluczowa dla sukcesu działalności tradingowej. HA wspiera wykorzystanie powstających szans, pozwalając handlować praktycznie stale w godzinach funkcjonowania rynków, rozpatrując wiele różnych wariantów decyzyjnych w tym samym czasie, znacznie szybciej niż są w stanie traderzy. Ponadto, HA umożliwia także zarządzanie wysoką liczbą transakcji równocześnie i efektywniejsze zarządzanie pozycjami, ponieważ komputery mogą szybko analizować wszystkie dostępne dane w czasie rzeczywistym, biorąc pod uwagę sytuację na wszystkich dostępnych dla HA rynkach, rozpatrując możliwości, trendy i potencjalne ryzyko na rynkach energii na całym świecie w ciągu kilku sekund. Komputer może natychmiast generować transakcje w oparciu o te analizy, generując zyski z prędkością i częstotliwością niemożliwą do osiągnięcia przez traderów. Jednak techniki handlu algorytmicznego (HA) i handlu algorytmicznego wysokiej częstotliwości (HFT) wprowadzają szereg dodatkowych uwarunkowań regulacyjnych nie tylko ex ante – wymagających zbadania warunków prawnych prowadzenia handlu HA i HFT, lecz także ex post – obowiązków regulacyjnych związanych z zawieranymi transakcjami w ramach HA i HFT, które ramowo zostały przedstawione w artykule.