Anadolu Lisesi Ögrencilerinin 'Müzik Dersi' Kavramına İlişkin Algıları: Metafor Analizi - Haydar DÜZGÖREN; Sami Emrah GEREKTEN (Online Journal of Music Sciences, 2017)
Bu araştırmanın temel amacı, Anadolu Lisesi öğrencilerinin ‘Müzik Dersi’ kavramına ilişkin algılarının metaforlar aracılığı ile belirlemektir. Araştırma verileri, 2016-2017 bahar döneminde Antalya Türk Telekom Anadolu Lisesi öğrencilerinden (n:147) elde edilmiştir. Araştırma verileri açık uçlu sorulardan oluşan anket formları aracılığı ile toplanmıştır. Bu formda katılımcılardan, ''Müzik Dersi … gibidir; çünkü ….’’ ifadesini doldurmaları istenmiştir. Verilerin analizinde nitel araştırma yöntemlerinden betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre, Müzik dersi alan Anadolu Lisesi öğrencileri 94 adet geçerli ve farklı metafor ürettiği saptanmıştır. Öğrenciler, ‘Müzik Dersi’ kavramını, daha çok ‘Hayat’, ‘Yemek’, ‘Aşk’, ‘Nefes’, gibi metaforlar ile açıklamışlardır. Ayrıca, öğrencilerin oluşturduğu metaforlar 8 farklı kavramsal kategori altında toplanmıştır.