CONFISCAREA AVERII ÎN SISTEMUL ALTOR MĂSURI DE CONSTRÂNGERE CU CARACTER PENAL - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2014)
Scopul prezentei investigaţii constă în elucidarea naturii juridice a confiscării şi în stabilirea locului acesteia în sistemul măsurilor de constrângere cu caracter penal. Pentru atingerea scopului trasat autorul supune unei analize detaliate diverse opinii întâlnite în literatura de specialitate referitoare la determinarea naturii juridice a confiscării, găsind răspuns la întrebarea dacă confiscarea constituie pedeapsă penală sau alte măsuri de constrângere cu caracter penal. În opinia autorului, natura preventivă a confiscării este îndreptată spre înlăturarea consecinţelor faptei infracţionale şi spre prevenirea săvărşirii infracţiunilor pe viitor. Cuvinte-cheie: confiscarea averii, confiscare generală, confiscare specială, confiscare extinsă, măsura constrângerii din partea statului, măsură de siguranţă, sancţiune pecuniară, profit.