Ekmek Mayası Yan Ürününün Etlik Piliçlerin Performans ve Kesim Özellikleri Üzerine Etkileri - Güray Erener (Journal of Agricultural Sciences, 2001)
Bu çalışma soya küspesinin %50'si ve %100’ü yerine katılan ekmek mayası yan ürününün (EMYÜ) etlik piliçlerin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yem değerlendirme sayısı ve bazı kesim özellikleri üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede toplam 450 adet günlük Ross 306 erkek etlik civciv kullanılmıştır. Çalışmada herbırinde 150 adet günlük civciv bulunan (her tekerrür için 50 hayvan) 3 grup oluşturulmuştur. Altı haftalık deneme sonunda deneme sonu canlı ağırlığı (2328+27, 2169155, 1754135 g), canlı ağırlık artışı (2285127, 2126.155, 1711135 g). yem değerlendirme sayısı (1.9310.03, 2.1210.04, 2.5810.09) ve karkas ağırlığı (1658115, 1540137, 1201120 g) bakımından gruplar arasında çok önemli (P<0.01); karkas randımanı (%71 2110.63, 71.0510.94, 68 1710.90) ve yenilebilir iç organlar bakımından (%4.17t0.08, 4.1110.09, 5.0610.50) önemli (P<0.05) farklılıklar bulunmuştur. Yem tüketimi (4406187, 4513130, 4403170), sindirim sistemi ağırlığı (184.1+10, 183.7+8, 163.417 g), sindirim sistemi uzunluğu (231.3112, 223.815, 220.619 cm) ve abdominal yağ oranı (%1.1510.08, 1.0710.12, 1.0710.08) bakımından gruplar arasında görülen farklılık önemsiz bulunmuştur (P>0,05). Sonuç olarak etlik piliç karmalarına soya küspesinin %50'si ve %100’ü yerine EMYÜ'nün kullanılmasının dönem sonu canlı ağırlıkları, canlı ağırlık artışları, yem değerlendirme sayısı, karkas ağırlıklarını ve karkas randımanını olumsuz etkilediği saptanmıştır.