Периодика и издаваштво СПЦ у Минхену од 1945. до 1980. (I) - Nemanja Andrijašević (Књижевна историја, 2022)
У раду je реконструисан настанак издавачке делатности периодичних и монографских публикација Српске православне цркве у главном граду Баварске, од 1945. до 1980. године. Истраживање је засновано на архивској грађи из Архива Српске православне цркве у Минхену и Архива Кабинета патријарха српског у Београду. Пописане су књиге, часописи, листови и билтени настали у оквиру минхенског црквеног издаваштва у назначеном периоду у Савезној Републици Немачкој, манастиру Хиландару, као и у појединим библиотекама у Србији. Првобитни замах издавањем 4 броја парохијског часописа Живот и рад настављен је покретањем религиозно-националне библиотеке Свечаник. Током дуже од две деценије постојања ове едиције одштампана су 22 годишња Црквена календара са верском читанком, 27 књига, Билтен Свечаника, 20 бројева листа Света Србија, поздрав Свечаника и Дописна карта са сликом неправедно утамниченог митрополита црногорско-приморског Арсенија Брадваревића. Тираж свих Свечаникових издања био је више од 250.000 примерака. Приказани су разлози који су издаваче и ауторе подстакли и определили да, уз велика лична одвајања, кроз писану реч, нешто саопште свима онима који су били заинтересовани да чују црквену поуку или национално подсећање.