ОСОБЛИВОСТІ РОСТУ ТА РОЗВИТКУ СОРТІВ НУТУ ЗВИЧАЙНОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ВНЕСЕННЯ МАКРО- Й МІКРОДОБРИВ - Л. В. Побережна; О. М. Бахмат (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка, 2023)
Встановлено, що за проведення позакореневого підживлення мікродобривами у фазі інтенсивного росту й розвитку рослин та, можливо, на початку бутонізації на тлі передпосівного внесення мінеральних добрив тривалість міжфазного періоду нуту від повних сходів до повної стиглості зерна коливалася в межах 89–95 діб, або збільшилася на 4–6 діб порівняно з контролем за нерівномірного вологозабезпечення та зміни температурного режиму в період вегетації. Таким чином, позакореневе внесення бору та молібдену підвищувало енергію проростання насіння нуту і його схожість, а також сприяло збереженню рослин у комплексі з позакореневим підживленням упродовж усього періоду вегетації порівняно з контролем без передпосівного внесення мінеральних добрив.