Sandıklı havzası (Afyonkarahisar-Türkiye) içme sularında doğal radyoaktivite ve duraylı izotop özelliklerinin belirlenmesi - Fatma AKSEVER; Ayşen DAVRAZ; Remzi KARAGÜZEL (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2018)
Sandıklı havzası Türkiye'nin güneybatısında yeralmaktadır. Bu makalede, Sandıklı havzasındaki akifer sisteminin beslenimini anlamak için yeraltısuyu duraylı izotop analizleri değerlendirilmiştir. Bu amaçla, havzada 2009-2010 yıllarında iki dönem boyunca yeraltısuları örnekleri toplanmış ve duraylı izotop ile doğal radyoaktivite analizleri yapılmıştır. Bölgedeki yeraltısularının δ18O ve δ2H içerikleri sırasıyla ‰-8.08 ile ‰-10.77 ve ‰-52.44 ile ‰-69.53 arasındadır. Duraylı izotop verileri genellikle Küresel Meteorik Su Doğrusu üzerindedir ve sular meteorik kökenlidir. Yeraltısularının trityum içeriği kurak dönemde 0.00-4.20 TU ve yağışlı dönemde 0.30-5.40 TU arasındadır. Trityum içeriğine göre yeraltısuları derin akifer ve yavaş dolaşımı göstermektedir. Yeraltısularındaki doğal radyoaktivitenin belirlenmesi insan sağlığı açısından önemlidir. Suların toplam alfa ve beta radyoaktivite konsantrasyonları 29-162 mBq L−1 ve 70-330 mBq L−1 arasında değişmektedir. Havzadaki içme sularında toplam α ve ß radyoaktivite konsantrasyonları nispeten düşük ve Dünya Sağlık Örgütü'nün içme suyu kriterlerine uygundur.