A Brief Overview Of Development In The Use Of Indicator Gases For Coal Spontaneous Combustion And Prospects For Further Solution / Stručný Přehled Vývoje Využití Indikačních Plynů Samovznícení Uhlí A Výhled Dalšího Řešení - Snopek Lukáš; Adamus Alois (GeoScience Engineering, 2012)
Při hornické činnosti prováděné především hlubinným dobýváním je jedním z nejzávažnějších rizik vznik důlních požárů. Příčiny vzniku těchto požárů mohou být, buď exogenního (vnějšího) anebo endogenního (vnitřního) původu. Autor článku věnuje pozornost požárům endogenním v uhelných dolech a to především jejich včasné indikaci. Jak už bylo v mnoha příspěvcích zmíněno, samovznícení je složitý proces, který ve své konečné fází přechází v otevřený důlní požár. Odhalit místo takového nebezpečí lze pomocí tzv. indikačních plynů, které desorbují z uhelné hmoty v místě vznikajícího ohniska samovznícení. Článek se zabývá trendem vývojem využití indikačních plynů samovznícení v uhelném hornictví. Cílem autora bylo chronologický a stručně setřídit poznatky o využití indikačních plynů jak v zahraničí, tak v ČR a podat vstupní informaci o současně řešeném výzkumném projektu.