COVİD-19 PANDEMİSİNİN KADINLARIN AİLE PLANLAMASI TUTUMLARINA ETKİSİ - Ayşe Taştekin; Tuba Özaydın (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi, 2023)

(untitled)
ETKİSİÖZETAmaç: Çalışmada Covid-19 pandemisinin kadınların aile planlamasına yönelik tutumlarına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı-ilişki arayıcı türde yapılan bu çalışma 246 kadın ile yapılmıştır. Veriler anket formu ve Aile Planlamasına Yönelik Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. İstatistiksel analizler için sayı, yüzde dağılımları ile bağımsız gruplarda t testi ve çoklu doğrusal regresyon analizinden yararlanılmıştır.Bulgular: Pandemi sonrasında Aile Planlaması (AP) kullanım sıklığının azaldığı (öncesinde; %83.3; pandemi sonrası: %79.0), pandemi sürecinde AP hizmetlerine erişimde sorunlar yaşandığı (%13.8), bireylerin AP yöntemini kullanmayı bıraktığı (%17.5), istemsiz gebelik (%5.2) ve buna bağlı kürtajların (%1.6) olduğu bulunmuştur. Kadınların AP’ye yönelik tutumunu geniş aile tipine sahip olması, çalışmıyor olması ve ideal çocuk sayısının artması negatif yönde etkileyen faktörler olarak saptanmıştır (p