FOTODİYODUN ANAHTARLAMA SÜRELERİNİN DARBELİ YÜKSEK IŞIK ŞİDDETLERİ İÇİN İNCELENMESİ - Erdem ÖZÜTÜRK (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2004)
Uygulamada genellikle fotodiyodun üzerine düşen ışık darbeli şekilde değişmektedir. Bu durumda fotodiyot ile oluşturulmuş dedektör devresinden alınan ve ışık şiddetiyle doğru orantılı olan akım ya da gerilimin değişimi de darbeli olmaktadır.Işık darbelerinin genliğinin yüksek değerde olması durumunda fotodiyodun eşdeğer devresindeki bazı elemanların değerleri çarpan ışığın şiddetine bağlı olarak önemli değerlerde değişmektedir ve bu değişimler doğrusal olmamaktadır. Bu nedenle burada yapılan incelemede nonlineer fotodiyot modeli kullanılmıştır. Fotoiletken modunda çalışıldığında hız daha yüksek olduğundan yapılan incelemede fotoiletken devresi ele alınmaktadır. Bu çalışmada yüksek ışık değerleri için anahtarlama sürelerinin değişimi SPICE programı kullanılarak incelenmiş ve ışık darbelerinin genliğinin artışına bağlı olarak anahtarlama sürelerindeki değişim gösterilmiştir.