Örtülü Elektrot Ark Kaynağında Farklı Kutuplamanın Kaynak Nüfuziyetine Etkisinin İncelenmesi - Bekir ÇEVİK (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2014)
Kaynak işlemlerinde birleştirmenin kalitesini etkileyen birçok parametre bulunmaktadır. Kutuplama farklılığı kaynak dikişinin nüfuziyetini ve elektrotun ergimesini etkileyen önemli parametrelerden birisidir. Bu çalışmada, örtülü elektrot ark kaynağında farklı kutuplamanın kaynak nüfuziyete etkisi araştırılmıştır. Deneylerde St 37 kalite çelik malzemeler kullanılmıştır. Kaynak işlemleri doğru akımda ters kutuplama ve düz kutuplama kullanılarak, seçilen üç farklı akım şiddeti (60, 90 ve 120 A) ile yapılmıştır. Kaynaklanan numuneler belirli uzunluklarda kesilerek metalografik incelemeleri yapılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda farklı kutuplamanın kaynak bölgesi nüfuziyet özelliklerine etkisi belirlenmiştir