Роль А.І. Киримли у розвитку руху кримської діаспори Туреччини (кінець 1980-х – початок 2000-х рр.) - Рустем Аблятіфов (Старожитності Лукоморʼя, 2021)
Стаття присвячена діяльності видатного діяча світової та турецької діаспор киримли, державного та політичного діяча Туреччини, Амєта Іхсана Киримли (1920-2011) наприкінці 20 сторіччя щодо об’єднання кримської діаспори Туреччини, інституалізації діаспорного руху, створення умов стосовно ефективної підтримки процесу репатріації народу киримли з місць колишнього заслання на історичну Батьківщину – Крим з боку діаспорних організацій Туреччини тощо. Оцінюються його роль і внесок у процеси відновлення прав і свобод киримли, відродження їхніх культури, мови та освіти. Також досліджуються маловідомі в Україні історичні факти щодо співробітництва А.І. Киримли з представниками світової української діаспори та його діяльності стосовно розвитку плідних відносин між незалежною Україною та Турецькою Республікою.