Синергетичний підхід ц позашкільній філологічній освіті - М. В. Цегельська (Освітній вимір, 2011)
У статті аналізуються можливості використання ідей синергетики в процесі організації роботи позашкільного закладу філологічного профілю. Використання синергетичної парадигми у навчально-виховному процесі дасть змогу гармонізувати інтелектуальний та емоційний фактори в навчанні, що в кінцевому результаті сприятиме вихованню особистості, здатної до самореалізації,  професійного зростання і мобільності в умовах реформування сучасного суспільства.