İSLAM MEZHEPLERİNDE BİAT ALGISININ OLUŞUM SÜRECİ - Ahmet Yönem (Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2014)
Tarihsel süreçte anlam değişikliğine uğrayan biat kavramı İslam‟dan önce Arap toplumunda kullanılmıştır. Biat Hz. Peygamber döneminde çok çeşitli anlamlar taşımakta idi. Bu çalışma kavramın geçirdiği farklılaşma sürecini ve bu süreç içerisinde ortaya çıkan anlamları konu edecektir. Bunu yaparken öncelikle kavramın İslam‟dan önce ve Hz. Peygamber dönemi ile kazandığı kavramsal çerçeveden sonra da Dört Halife ve Emeviler döneminde kazandığı anlamlara tarihi, siyasi ve sosyo-kültürel şartlar bağlamında değineceğiz. Burada bir kavramın tarihi tecrübesini, mezhepsel farklılaşmalar bağlamında göstermeyi amaçlamaktayız. Zira “Biat”, İslam dünyasında daha sonra oluşacak olan Ehl-i Sünnet siyaset düşüncesine temel teşkil edecek kavramlardan birisi olmuştur