SAĞLIK HİZMETLERİNİN SUNUMUNDA “MÜŞTERİ HASTA” ve ETİK SORUNLAR - Orhan Gökçe; Yasin Bulduklu (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2015)
Sağlık hizmetlerinin sunumunda hastayı merkeze koyan yaklaşımlar, rekabetin ve mevzuata ilişkin diğer düzenlemelerin etkisiyle onun bireyselliğine ve tercihlerine geçmişte olduğundan daha fazla ilgi göstermeyi gerekli kılmıştır. Hizmet unsurlarının tasarlanmasında ve sunumunda hastanın ilk öncelikli hale gelmesine verilen önem, bazı sağlık hizmeti sunucuları tarafından rekabet avantajı amaçlı olarak daha da ileri götürülmeye başlanmıştır. Hastanın aldığı hizmetin de belirleyicisi olması, beraberinde maliyet ve etik gibi önemli sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada da sağlık hizmeti sunumunda hastaya sınırsız olanaklar sunulması ya da diğer hizmet alanlarında görüldüğü gibi onun müşteri olarak kabul edilmesinin genel hizmet maliyeti, fırsat adaleti ve etik ilkeler çerçevesinde, literatür bağlamında irdelenmektedir.