Щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері господарювання в Україні - A.V. Tokunova; V.M. Roshkanyuk; O.S. Bai (Аналітично-порівняльне правознавство, 2024)
Статтю присвячено формулюванню пропозицій стосовно шляхів забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері господарювання, як такої, що забезпечує основу функціонування економічної системи України. За результатами проведеного дослідження здійснено висновок, що без визначення загального підґрунтя для бізнес-середовища, суспільства та держави у питанні забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків гендерні розриви у сфері господарювання залишатимуться непереборними. У цьому контексті повноцінна імплементація Керівних принципів ООН щодо бізнесу та прав людини з урахуванням гендерної перспективи має значний потенціал стати універсальною спільною платформою та концептуальною основою для досягнення позитивних трансформаційних змін в України. Зазначено, що особливу увагу слід приділити розробці та запровадженню інструментів належної обачності щодо прав людини з урахуванням гендерно орієнтованого підходу та у відповідності із законодавчими документами та керівництвами, які відповідно затверджені та розробляються в Європейському Союзі. Здійснено висновок, що Керівні принципи ООН можуть стати дороговказом для подальшої модернізації законодавства, в тому числі господарського, що дозволить підходити до вирішення наявних проблем більш комплексно та із залученням максимального кола стейкхолдерів. Також, підкреслено доцільність забезпечення ефективного збору розподілених за статтю даних, які б дозволяли оцінювати реальну ситуацію у сфері господарювання в Україні, включно в розрізі аспектів власності та вирішального впливу на діяльність суб’єктів господарювання та інших юридичних осіб. Запропоновано внести зміни до чинного законодавства та додати дані щодо статі до переліку обов’язкової інформації, яка вноситься до Єдиного державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань, стосовно фізичних осіб підприємців, керівників, засновників (учасників), кінцевих бенефіціарних власників юридичних осіб, та керівників відокремлених підрозділів.