Uticaj kvaliteta uglja na ostvarenu snagu generatora termoelektrane nazivne snage 300 MW - Nikola Miljković; Nikola Jovanović; Aca Jovanović (Energija, Ekonomija, Ekologija, 2023)
Ovaj rad razmatra rezultate monitoringa rada parno-turbinskog bloka termoelektrane snage 300 MW u periodu od 2 meseca. Tokom monitoringa su uzimani uzorci uglja ispred mlina-ventilatora (3 uzorka/dan) i prikupljani podaci o opterećenju kotla gorivom, temperaturama u kotlu, temperaturama izlaznih gasova, sadržini polutanata u izlaznim gasovima i ostvarenoj bruto snazi na generatoru. Na osnovu rezultata tehničkih analiza uglja i prikupljenih podataka o radu bloka, uspostavljene su direktne zavisnosti između kvaliteta uglja iskazanog preko vrednosti donje toplotne moći, i ostvarene bruto električne snage na generatoru, potrošnje uglja i sadržaja polutanata u izlaznim gasovima termoelektrane.