Пред’явлення особи для впізнання в кримінальних провадженнях про статеві кримінальні правопорушення - O.O. Volobuieva (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2024)
Стаття присвячена проблемним питання пред’явлення особи для впізнання в кримінальних провадженнях про статеві кримінальні правопорушення. Сутність даного способу отримання доказів полягає в ідентифікації особи винуватця, що надає прямий доказ вчинення певних дій чи непричетності до них. У порівнянні з іншими видами ідентифікації, зокрема за матеріальнимислідами, пред’явлення особи для впізнання має істотні особливості. В статті підкреслюється, що одним із чинників, що визначає специфічність даної слідчої (розшукової) дії, є її спрямованість на використання в доказуванні образу певного об’єкта, що зберігся в пам’яті особи у зв’язку із сприйняттям нею певної події. Образи в пам’яті людини мають складний психофізіологічний механізм формування, на протікання якого впливають як об’єктивні, так і суб’єктивні фактори. Об’єктивні фактори - це зовнішні умови сприйняття: відстань, освітленість та інші чинники обстановки. Суб’єктивні фактори - це індивідуальні особливості людини, які впливають на сприйняття, запам’ятовування та відтворення сприйнятої події: вік особи, стан органів чуття, зосередженість уваги тощо. Таким чином при прийнятті рішення органом досудового розслідування щодо пред’явлення особи для впізнання повинні бути враховані обидві групи факторів.