MEVLÂNÂ’NIN ŞARK VE GARPTAKİ TESİRLERİ - Annemarie Schımmel; Ali Ertuğrul (İstem, 2007)
27 Ocak 2003 tarihinde 81 yaşında vefat eden Profesör Annemarie Schimmel, başta tasavvuf olmak üzere pek çok İslâmî ilim dalında incelemelerde bulunmuş, eserler vermiş önemli bir şahsiyettir. Onun Arapça, Farsça, Türkçe ve Urduca’dan da İngilizce ve Almanca’ya şiir tercümeleri mevcuttur. Yine Muhammed İkbal’in Câvidnâme’sini 1958 yılında Urduca’dan Türkçe’ye tercüme eden de odur. 1967’de Harvard üniversitesine gitmeden önce Ankara ve Bonn üniversitelerinde dersler vermiş olan Schimmel, 1992 yılında bu üniversiteden emekli olduktan sonra da, fahrî profesörlük unvanıyla Bonn üniversitesinde alanındaki incelemelerine devam etmiş, ayrıca bir müddet de Karaçi üniversitesindeki Ağahan İslâmî Tetkikler Ensitüsü’nde çalışmıştır. Dünyada bir İslâm araştırmacısı sıfatıyla tanınmış bulunan Profesör Schimmel, hayatını İslâm’ın ve Müslümanların Batı’da daha iyi tanınmasına adamış ve bu alanda önemli hizmetlerde bulunmuştur. Dinler ve medeniyetler arasındaki diyalogda bir köprü vazifesi görmeyi başarabilen Profesör Schimmel’in bu faaliyetleri, onun şahsiyetini daha da renklendirmiştir. Profesör Schimmel, vefat etmeden birkaç ay önce, 2002 yılının sonbaharında, “İrfân, Polî Meyân-ı Ferhenghâ” isimli kongreye katılmak üzere İran’a bir seyahatte bulunmuş ve burada birkaç konferans vermiştir. Farsça’dan Türkçe’ye tercüme etmiş olduğumuz aşağıdaki metin de, onun bu seyahatinde verdiği konferanslardan birinin dökümüdür. Bu vesile ile, Mevlâna Celaleddin-i Rumî üzerine de pek çok çalışma yapmış bulunan Annemarie Schimmel’in aziz hâtırasını rahmetle yad ediyor, onun engin bilgisinin bir ürünü olan bu yazıyı siz değerli okuyucularımıza takdim ediyoruz