Çocukluk çağı başlangıçlı sistemik lupus eritematozus hastalarında avasküler nekrozis sıklığı - Sibel BALCI; Rabia Miray KIŞLA EKİNCİ; Ferhat Can PİŞKİN; Engin MELEK; Bahriye ATMIŞ; Dilek DOĞRUEL; Derya Ufuk ALTINTAŞ; Aysun KARABAY BAYAZIT (Cukurova Medical Journal, 2020)
Amaç: Avasküler nekrozis (AVN), çocukluk çağı başlangıçlı sistemik lupus eritematozusun (jSLE) yıkıcı bir komplikasyonudur. Tek merkezden yapılan bu çalışmanın amacı jSLE hastalarında AVN sıklığını ve bu hastaların klinik özelliklerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Amerikan Romatoloji Koleji’nin sınıflama kriterlerine göre tanı almış 58 jSLE hastası bu geriye dönük çalışmaya dahil edildi. jSLE hastalarının hastalık aktiviteleri SLE hastalık aktivite indeksi baz alınarak (SLEDAI-2K) ölçüldü. Organ hasarı Amerikan Romatoloji Koleji’nin SLE hastalarında uyguladığı hasar indeksinin çocukluklardaki versiyonu kullanılarak son muayenede belirlendi. Bulgular: Elli sekiz jSLE hastasının %86,2 (50)’si kız hastaydı. Ortalama bazal SLEDAI-2K skoru 21,47±8,96 idi. En az bir organda hasarı olan hasta sayısı 24 (%41,4) idi, bunlardan 5 tanesinde (%8,6) AVN vardı. AVN olan ve olmayan hastalar arasında çeşitli değikenlere göre istatistiksel anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sadece bazal kompleman 3 (C3) düzeyi AVN hastalarında, AVN olmayan hastalara göre anlamlı olarak düşüktü. Sonuç: Bazal düşük C3 düzeyi jSLE hastalarında AVN gelişimini tahmin etmede ön görücü olabilir. jSLE hastalarında AVN gelişimi için muhtemel risk faktörlerini inceleyen çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.