Koliko je funkcionalno nepismenih v Sloveniji - Ester Možina (AS: Andragoška Spoznanja, 1999)
Avtorica opozarja, da je pri opredelitvi funkcionalne nepismenosti še veliko terminoloških nesoglasij in različnih opredelitev pismenosti, poleg tega pa obstajajo tudi različne metode merjenja pisnih spretnosti, ki dajejo različne rezultate. Najprej predstavi dileme v zvezi s pojmom funkcionalna nepismenost, v drugem delu pa različne metode merjenja pismenosti. Kritično oceni tudi poskuse raziskovanja obsega pismenosti odraslih v Sloveniji v zadnjem desetletju. V prispevku se zavzema za takšno metodologijo, ki ne bo določala, kaj je funkcionalno v naši družbi in kaj ne, in s tem omejevala bogastva individualne pisne prakse.