Otizmli Çocukların Sosyal Becerilerinin Değerlendirilmesi - Şeyda DEMİR (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2014)
Bu araştırmanın amacı Otizm Sosyal Beceriler Profili Türkçe Formu’nu (OSBP-T) kullanarak otizmli çocukların sosyal becerilerinin farklı değişkenler (değerlendiren kişi, cinsiyet, yaş, eğitime başlama yaşı, otizmin derecesi, tanı, kardeşe sahip olma) açısından değerlendirilmesidir. Araştırmada nedensel-karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri altı-17 yaş arası 208 otizmli çocuğun anne-babası ve öğretmenlerinin OSBP-T’yi doldurması yoluyla toplanmıştır. Verilerin analizi sonucunda, araştırma grubundaki çocukların OSBP-T toplam puan ve alt ölçeklerinden aldıkları puanların değerlendiren kişi, otizmin derecesi ve tanılarına göre anlamlı düzeyde farklılaştığı cinsiyetlerine, yaşlarına, eğitime başlama yaşlarına ve kardeşe sahip olmaya göre ise farklılaşmadığı görülmüştür. Araştırma bulguları var olan alanyazın çerçevesinde tartışılmıştır.