Rozprowadzanie programów jako usługa telekomunikacyjna - Stanisław Piątek (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2015)
Artykuł poświęcony jest skutkom uznania usługi rozprowadzania programów za usługę telekomunikacyjną, co nastąpiło w wyniku orzecznictwa sądowego i zmiany stanowiska regulatora rynku. Zmiana nastąpiła w celu zapewnienia abonentom takiej ochrony, jaka przysługuje użytkownikom usług telekomunikacyjnych, choć wbrew utrwalonej, literalnej wykładni przepisów unijnych i krajowych. Poza oczekiwanymi zmianami dotyczącymi relacji prawnych między dostawcą usług a abonentem, ujawniły się również nieoczekiwane skutki nowej interpretacji, dla których brak odpowiedniego uzasadnienia celowościowego. Artykuł analizuje uboczne skutki tych zmian, które wykraczały zasadniczy cel nowej interpretacji oraz proponuje rozwiązania powstałych problemów, w szczególności dotyczących opłaty telekomunikacyjnej oraz pokrywania kosztu usługi powszechnej.