FARKLI UÇ SARGI ŞEKİLLERİNİN PERDE DUVARLARIN MOMENT EĞRİLİK DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN DOĞRUSAL OLMAYAN ANALİZİ (KURAMSAL ÇALIŞMA) - Şevket Murat ŞENEL; Hasan KAPLAN (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2002)
Eğilme altında zorlanan perde duvarların uç kısımlarında oluşturulan sargı bölgelerinin etkinliğinin araştırılması amacıyla bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Tek tip gövde donatısı ve farklı sayıda sargı donatısı şeklinden oluşan numunelerin kuramsal çözümlemesi, geliştirilen bu yazılım yardımı ile yapılmıştır. Beton ve donatı çeliğine ait verilerin elde edilebilmesi için donatı çeliği çekme deneyleri ve beton basınç deneylerinin sonuçlarından faydalanılmıştır. Sargılı beton davranışı için Mander tarafından geliştirilen model kullanılmıştır. Donatı çeliği davranış modeli için çekme testlerinden elde edilen sonuçlar kullanılırken malzemenin pekleşme davranışı da göz önüne alınmıştır. Sargılama etkileri incelenirken, etriye sıklaştırması ve deprem çirozlarının kullanımı durumları ayrı ayrı ve birlikte ele alınmış, moment-eğrilik davranışı üzerinde her bir uygulamanın sebep olduğu etkiler kuramsal olarak araştırılmıştır.