ORTA KARADENİZ TOPLUMUNDA DENTAL ANOMALİLERİN GÖRÜLME SIKLIĞI - Fatih Çelebi; Feyza Holoğlu; Hümeyra Aydemir Turkal; Mehmet Taşkan; Mustafa Turkal (Cumhuriyet Dental Journal, 2015)
ÖZETAmaç: Bu çalışmanın amacı Orta Karadeniz toplumunda dental anomalilerin görülme sıklığının değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem: Çalışma çeşitli dental problemlerden dolayı, tedavi olmak amacıyla Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesine başvuran, 15- 60 yaş arası toplam 3795 (2357 kadın, 1438 erkek) bireyin muayeneleri amacıyla rutin olarak alınmış olan, panoramik röntgen filmleri kullanılarak yapılmıştır. Filmler üzerinde; gömülü dişler, alt keser diş eksiklikleri, transpozisyona uğramış dişler ve sürnümerer dişler değerlendirilmiştir. Çalışmaya 3. molar dişler dahil edilmemiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen bireylerde, incelenen dental anomalilerin toplam görülme sıklığı %6,58 (kadın:148 birey, %6,27, erkek:102 birey, %7,09) olarak tespit edilmiştir. Bu anomaliler içerisinde gömülü diş görülme sıklığı %4,29 (kadın:101 birey, %4,28; erkek:62 birey, %4,31), alt keser diş eksikliği görülme sıklığı %1,10 (kadın:26 birey, %1,10; erkek:16 birey, %1,11), transpozisyon görülme sıklığı %0,28 (kadın:9 birey, %0,38; erkek:2 birey, %0,13) ve sürnümerer diş görülme sıklığı %0,89 (kadın:12 birey, %0,50; erkek:22 birey, %1,52) olarak belirlenmiştir. Ayrıca transmigrasyona uğramış gömülü mandibuler kanin prevalansı %0,13 (kadın:3 birey, %0,12; erkek:2 birey, %0,14) olarak tespit edilmiştir. Yapılan istatistiksel analiz sonucunda yalnızca sürnümerer dişlerin değerlendirilmesinde cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark elde edilmiş, diğer anomalilerde cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilememiştir.Sonuç: Çalışmamızda incelenen dental anomaliler arasında görülme sıklığı en fazla olan anomalinin diş gömülülüğü olduğu tespit edilmiş olup, daha sonra sırasıyla alt keser diş eksikliği, sürnümerer diş ve transpozisyon gelmektedir. Diş hekimlerinin yalnızca klinik muayene ile tespit edilemeyecek dental anomaliler ile karşılaşabileceklerinin farkında olmaları ve radyografik muayenelerini ihmal etmemeleri gerekmektedir.