Styl i sposoby oddziaływania kuratorów sądowych w pracy z dozorowanymi zakwalifikowanymi do zróżnicowanych grup ryzyka przestępczości powrotnej - Andrzej Węgliński (Polish Journal of Social Rehabilitation, 2019)
W artykule dokonano oceny stylu i sposobów oddziaływania kuratorów sądowych w pracy z dozorowanymi zakwalifikowanymi do zróżnicowanych grup ryzyka przestępczości powrotnej. Zaklasyfikowanie osób dozorowanych do grup ryzyka ma na celu poprawę bezpieczeństwa publicznego i dostosowanie rodzaju i intensywności oddziaływań kuratorów do profilu skazanych. W ten sposób powstaje możliwość dostosowania metodycznych oddziaływań kuratorów sądowych do strategii pracy ogólnoświatowych służb probacyjnych opartych na modelu zarządzania przypadkiem. W części empirycznej zaprezentowano obraz stylu i sposobów pracy kuratorów sądowych w percepcji dozorowanych. Przedstawione informacje są unikalne na tle dotychczasowych, jednostronnych analiz pracy kuratorów sadowych opartych głównie na ocenie zapisów czynności wytwarzanych przez samych kuratorów. Wykazano, że kuratorzy sądowi niezależnie od obiektu oddziaływań preferują głównie styl pośredni usytuowany pomiędzy stylem autokratycznym a demokratycznym.