Wpływ temperatury uzwojeń silnika indukcyjnego zasilanego napięciem zawierającym subharmoniczne na moment elektromagnetyczny - P. Gnaciński; D. Hallmann (Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 2018)
Artykuł dotyczy wpływu temperatury uzwojeń silnika oraz zaburzeń napięcia zasilania na moment elektromagnetyczny. W pracy przedstawiono przebiegi momentu oraz ich widma. Porównano amplitudy wahań dla różnych częstotliwości subharmonicznych. Zamieszczono wyniki eksperymentów numerycznych, wykonanych za pomocą metody elementów skończonych dla silnika indukcyjnego klatkowego o mocy 3 kW.