Charakterystyka hydrochemiczna wód podziemnych Beskidu Sądeckiego - Tomasz Gągulski (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus, 2014)
Wieloletnie obserwacje składu chemicznego wód paleogeńskiego (fliszowego) poziomu wodonośnego na obszarze Beskidu Sądeckiego wskazują, iż są to wody bardzo dobrej i dobrej jakości. Wynika to głównie ze sposobu zagospodarowania terenu oraz naturalnie chronionych obszarów zasilania. W wielu rejonach Beskidu Sądeckiego zwykłe wody podziemne współwystępują z wodami leczniczymi. Dlatego też dobra jakość wód zwykłych ma istotne znaczenie w kształtowaniu się chemizmu wód leczniczych. Przedstawiona w artykule charakterystyka hydrochemiczna oparta została o wyniki analiz fizyczno-chemicznych wód podziemnych wykonanych w 2012 r. w Centralnym Laboratorium Chemicznym Państwowego Instytutu Geologicznego – Państwowego Instytutu Badawczego (PIG-PIB).