Priblíženie niektorých nových trestnoprocesných zásad v slovenskom právnom poriadku, ich komparácia s niektorými zásadami platnými v kontinentálnej Európe - Adrián Jalč (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2007)
Cieĺom príspevku je aspoň v niektorých črtách priblížiť a zamyslieť sa nad novými prvkami a zásadami, ktoré sa v poslednom období začínajú presadzovať nielen u nás, ale vo viacerých krajinách kontinentálneho systému trestného práva, pretože aj koncepcia nášho trestného konania je založená na uznávaných civilizačných hodnotách vyplývajúcich predovšetkým z postulátu právneho štátu. Táto koncepcia je vyjadrená v našich podmienkach najma v systéme základných zásad, či už o nich budeme hovoriť ako o zásadách trestného práva procesného alebo o zásadách trestného konania.