ساخت شبیه‌ساز مدار خردایش و واسنجی آن با داده‌های سازگار شده‌ی کارخانه‌ی نیمه‌صنعتی طلای زرشوران - مقداد مجدی; محمدرضا خالصی; سید محمد جواد کلینی; صدرالدین ناصری (نشریه مهندسی معدن, 2014)
شبیه‌سازی پایای فرآیند خردایش، ابزاری است که توسط آن می‌توان تخمینی مناسب از نحوه‌ی عملکرد این فرآیند به‌ دست ‌آورد و از این طریق در جهت بهبود کارایی آن اقدام نمود. در این تحقیق ضمن کدنویسی شبیه‌ساز خردایش در مدار بسته و برنامه‌های کاربردی جهت محاسبه‌ی توابع شکست و انتخاب و نیز محاسبات برگشتی توزیع زمان ماند و ... در محیط MATLAB و ساخت یک پوسته‌ی گرافیکی آسان کاربرد، تلاش شد تا پارامترهای مدل‌های این نرم‌افزار با داده‌های حاصل از نمونه‌برداری از کارخانه‌ی نیمه‌صنعتی طلای زرشوران، واسنجی شود. واسنجی با داده‌های خام، میانگین داده‌ها و نیز داده‌های سازگار شده با روش دو خطی انجام شد و نتایج شبیه‌سازی‌ها با داده‌های اندازه‌گیری شده در هر حالت مقایسه شد. نتایج شبیه‌سازی‌ها نشان داد که انتخاب مدل‌های صحیح برای واحدهای موجود و استفاده از داده‌های سازگار شده در فرآیند واسنجی مدل‌ها، منجر به محاسبه‌ی پارامترهای صحیح مدل‌های انتخاب شده و به دنبال آن، نتایج بسیار بهتر در شبیه‌سازی می‌شود. بیشترین میزان خطا از مقدار 16/153 درصد در مورد دبی آب در جریان ته‌ریز هیدروسیکلون، زمانی که از داده‌های اندازه‌گیری شده‌ی لحظه‌ای برای شبیه‌سازی استفاده شد، به مقدار 57/4 درصد زمانی که از داده‌های سازگار شده برای شبیه‌سازی استفاده شد، کاهش یافت. به‌علاوه نشان داده شد که نمونه‌برداری تکراری در نقاط و میانگین‌گیری نیز می‌تواند نتایج شبیه سازی را به اندازه گیری‌ها نزدیک کند.