Üst Gastrointestinal Sistem Kanaması Nedeniyle Takip Edilen Hastaların Geriye Dönük İncelenmesi - Ahmet Tarık Eminler; Ali Tamer; Atilla Baştemir; Emine Akçay; Hasan Ergenç; İhsan Uslan; Selçuk Yaylacı; Serdar Olt (Sakarya Tıp Dergisi, 2015)
Bu çalışmada Gastroenteroloji Kliniğimizde 2010-2012 tarihleri arasında üst gastrointestinal sistem kanaması nedeniyle takip ettiğimiz 198 hastanın demografik, klinik ve laboratuar verileri retrospektif olarak analiz edildi. Endoskopik olarak en sık rastlanan lezyonlar sırasıyla %31,8 duodenal ülser, %29,2 gastrit, %12,6 gastrik ülser, %6,1 mide Ca, % 5,1 özefagial varis, %4 anastomoz hattında ülser, %3 angiodisplazi, %2,5 Mallory-Weiss sendromu ve %2 bulbit olarak saptandı. Hastaların 7’si (%3,5) exitus oldu. Exitus olan hastaların 1’ine endoskopi yapılamadı, 2’sinde endoskopik lezyon saptanmadı, 2’sinde duodenal ülser, 1’inde mide Ca, 1’inde özefagial varis saptandı. Hastaların sadece 1’ine acil cerrahi girişim yapıldı. 198 hastanın 19’una endoskopik adrenalin enjeksiyon skleroterapisi, 5’ine endoskopik band ligasyonu ve 2’sine endoskopik argon koagülasyon tedavisi uygulandı. Yatış süresini etkileyen faktörler lökosit, üre, eritrosit süspansiyonu transfüzyon ünite sayısı ve TDP transfüzyon ünite sayısı olarak tespit edildi..