Rekreacja jako sposób wzmacniania układu krążenia człowieka - Mariusz Posłuszny; Svetlana Lapina (Studia Periegetica, 2011)
Współczesny świat nagromadził przez wieki wiele zagrożeń, z którymi współczesny człowiek zmuszony jest się zmagać. Problemy te mają charakter interdyscyplinarny. Obecnie możemy zaobserwować ogromny postęp w medycynie od przełomu XVIII i XIX w., gdy doszło do tzw. industrializacji. Jednak od dawien dawna najlepszą formą podtrzymania dobrej kondycji psychofizycznej jest aktywny wypoczynek w czasie wolnym, podejmowany z własnej chęci i określany mianem rekreacji. Większość społeczeństwa nie jest świadoma korzyści, jakie niesie ze sobą czynny wypoczynek. Aktywność rekreacyjna może w istotny sposób wpłynąć na nasz organizm. Oddziałuje ona na układy: nerwowy, oddechowy, ruchowy, pokarmowy czy krążenia. Można więc stwierdzić, że ten rodzaj aktywności jest panaceum na większość problemów, z jakimi zmaga się współczesny człowiek. W pracy została omówiona rekreacja, jej definicja, rodzaje, funkcje, a także różne czynniki, które wpływają na jej wykonywanie. W pracy został przybliżony również układ krążenia, jak i najważniejsze choroby z nim związane, jakie można niwelować przez aktywność rekreacyjną. (abstrakt oryginalny)