Yama ile tamir edilmiş pim bağlantılı kompozitlerin kırılma davranışı: Üç boyutlu sayısal yaklaşım - Yunus Gündüz; Mete Onur Kaman (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2018)
Bu çalışmada, bir yüzü kompozit yamalı ve pim delikli kompozit levhaların kırılma davranışı sayısal olarak araştırılmıştır. Levha ve yama malzemesi, pim çapı ve yapıştırıcı özellikleri gibi parametrelerin değişiminin çatlak ucu gerilme şiddet faktörü üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çözümde; yama ile tamir edilmiş levha üç boyutlu olarak modellenmiş ve pim deliği kenarındaki çatlak ucu yer değiştirmeleri sonlu elemanlar yöntemi ile bulunmuştur. Gerilme şiddet faktörü; homojen ortotropik malzemeler için üç boyutlu çatlak problemlerine uygulanabilen DCM (Displacement Correlation Method) ile elde edilmiştir ve sonuçlar grafikler halinde sunulmuştur. Pim deliği merkezinden aynı uzaklıktaki çatlak uçları için, büyük delik çaplarının, büyük çatlak uzunluğuna göre gerilme şiddet faktörü üzerinde daha etkili bir parametre olduğu görülmüştür. Yama malzemesi değişiminin şiddet faktörü üzerinde üzerindeki etkisi büyük pim çaplarında artmıştır.