NAPOVEDNI DEJAVNIKI ZA USPEŠNOST ENDOSKOPSKE TRETJE VENTRIKULOSTOMIJE PRI OTROCIH - Peter Spazzapan; Matic Munda; Tomaž Velnar (Slovenska pediatrija, 2022)

(untitled)
Izhodišča: Endoskopska tretja ventrikulostomija (ETV) ali ventrikulostomija skozi dno tretjega ventrikla je relativno pogost in učinkovit nevroendoskopski poseg, ki je primeren za zdravljenje izbranih pediatričnih bolnikov s hidrocefalusom. Pogoj za uspešnost posega je ustrezna izbira bolnikov, pri kateri si lahko pomagamo s sistemom točkovanja ETVSS (angl. ETV Scoring System). ETVSS je točkovnik, s katerim lahko napovemo uspešnost ETV pri izbranem bolniku, ter upošteva starost, etiologijo hidrocefalusa in prisotnost predhodno vstavljene likvorske drenaže. Najpomembnejši napovedni dejavnik je otrokova starost, saj se z leti stopnja uspešnosti posega povečuje. Metode: Cilj naše raziskave je bila retrospektivna analiza vseh pediatričnih bolnikov, pri katerih smo v naši ustanovi med januarjem 2016 in septembrom 2021 opravili ETV. Naše podatke smo primerjali z rezultati objavljenih raziskav, zlasti s tistimi, ki vključujejo analizo z uporabo ETVSS. Rezultati: Naši rezultati potrjujejo, da je starost najpomembnej-ši napovedni dejavnik uspešnosti ETV. Uspešnost je v naši seriji znašala 33,3 % za otroke, mlajše od 6 mesecev, in 94,4 % za otroke, starejše od 6 mesecev. Celotna uspešnost je bila 71 %, kar je primerljivo z rezultati predhodnih raziskav. Zaključek: Ustrezna izbira bolnikov je za uspešnost ETV še vedno izjemnega pomena. V naši seriji smo kot najpomembnejši dejav-nik, ki vpliva na uspešnost ETV, prepoznali starost.