NÁMOŘNÍ KONTEJNEROVÉ LODĚ - Ondřej Marek; Arnošt Bartošek (Perner’s Contacts, 2012)
Příspěvek analyzuje vývoj námořních kontejnerových lodí, specifikuje klíčové parametry těchto lodí, jako je klasifikace tříd, stohovací parametry, kapacity lodi (TEU) atd. Dále je analyzován budoucí vývoj kontejnerových lodí s předložením konstrukčního popisu kontejnerové lodi. Je představen vývoj nejkapacitnější kontejnerové třídy současnosti, která přináší zcela nový druh koncepce kontejnerových lodí. Pozornost je věnována přístupu plavidel do přístavů, oběhu lodí mezi přístavy, tzv. „sailing listů“ atd.