RİZE ÇAYELİ BÖLGESİ KIZILAĞAÇ [ALNUS GLUTINOSA SUBSP. BARBATA (C. A. MEY) YALT ] ODUNUNUN MEKANİK ÖZELLİKLERİ - Nurgül AY (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 1998)
Bu çalışmada, Kızılağaç [Alnus Glutinosa Subsp. Barbata (C. A. Mey) Yalt] odununun mekanik özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bunun için, Rize-Çayeli bölgesinden alınan 10 adet örnek ağaçtan yararlanılmış ve deneyler ilgili standartlara göre hazırlanmış örnekler üzerinde yapılmıştır. Kızılağaç odununun mekanik özellikleri olarak liflere paralel basınç direnci, eğilme direnci, liflere paralel çekme direnci, makaslama direnci, şok direnci ve Brinell-sertlik değerleri incelenmiştir. Deney sonuçlarına göre, mekanik özellikler ile yoğunluk arasındaki ilişkiler istatistiksel anlamda belirlenmiştir.