Impactul situaţiei criminogene a familiei în comiterea infracţiunilor violente şi în formarea scopului cupidant - Mihai MIZDRAN (Supremația Dreptului, 2022)
S-a stabilit că există familii, climatul cărora creează premise pentru formarea personalității infracționale cum ar fi: familiile conflictuale, hiperautoritare și familiile hiperpermisive, etc. Deci, mediul familial poate fi apreciat sub aspectul structurii, al condițiilor economico-sociale și a deficitului educativ. Mediul familial poate prezenta carente foarte diverse de ordin juridic, social, moral, pedagogic, legate de diferite situații: infidelitate, părăsire, divorț, concubinaj, deces, narcomanii, vicii sexuale etc., fără a mai aminti de însăși absența mediului familial, ca în cazul copiilor orfani, abandonati, aflați sub tutela asistenței publice. Efectuând acest studiu, observăm că rolul familiei în formarea personalităţii este considerabil. Aceasta o afirmăm din cauza că în familie se nasc copiii, apoi în aceaaşi familie cresc şi se educă, capătă careva deprinderi, obiceiuri, formându-se astfel anumite personalităţi. În concluzie, s-a constatat că o influență deosebită asupra formării comportamentului deviant al personalității o are familia dezorganizată - familia care îşi pierde integritatea ca urmare a separării părţilor datorită unor motive precum: desfacerea căsătoriei prin divorţ, decesul unuia dintre părinţi, etc.