Waves of disinformation in the hybrid Russian-Ukrainian war - Tetiana Krainikova; Serhii Prokopenko (Актуальні питання масової комунікації, 2023)
У статті викладено результати дослідження хвиль дезінформації — масованих потоків неправдивої інформації, що спрямовувалася на різні аудиторії під час російсько-української війни в період травня — липня 2022 р. з метою отримання певних комунікаційних ефектів (маніпулювання, введення в оману, залякування, деморалізація тощо). З’ясовано, що хвилі дезінформації характеризуються наративністю та інтенсивністю. На основі телеграм-статистики боту «Перевірка» організації Gwara Media сформовано вибірку найбільш резонансних повідомлень (298 одиниць), які підлягали неформалізованому (традиційному) аналізу документів, а також класифікації, наративному та порівняльному аналізу. Виявлено 24 основні хвилі дезінформації, з-поміж яких найпотужніші такі: 1) «ЗСУ й ті, хто на їхньому боці,— злочинці»; 2) «Україна програє війну»; 3) «Україна не потрібна Заходу як держава»; 4) «Україна — країна хаосу і радикалів». Зафіксовані хвилі засвідчують агресивність та різноспрямованість російської риторики, що спонукає до розвитку продуктивної системи інформаційної протидії в Україні та світі, а також розвитку медіаграмотності населення. На підставі аналізу хвиль російської дезінформації надано рекомендації для аудиторії щодо того, як взаємодіяти з реальними або потенційними повідомленнями пропаганди.