تأثیر اجرای برنامه‌ی توان‌بخشی قلب با استفاده از اپلیکیشن موبایل بر روی تحمل فعالیت، خستگی و تنگی نفس در بیماران پس از سکته‌ی قلبی حاد؛ یک مطالعه‌ی کارآزمایی بالینی - Shahram Etemadifar; Shirmohammad Dadvoodvand; Shahram Tahmasebian; Morteza Sedehi; Zahra Esmaeili (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2021)
مقدمه: با استفاده از تکنولوژی مبتنی بر موبایل، می‌توان باعث افزایش کیفیت زندگی بیماران شد. مطالعه‌ی حاضر، با هدف بررسی تأثیر اجرای برنامه‌ی توان‌بخشی قلب با استفاده از اپلیکیشن موبایل بر روی تحمل فعالیت بدنی، خستگی و تنگی نفس بیماران پس از سکته‌ی قلبی حاد در بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در سال 1397 انجام شد. روش‌ها: در این کارآزمایی بالینی، 100 بیمار مبتلا به سکته‌ی قلبی حاد در دو گروه شاهد (50 = n) و مورد (50 = n) به صورت تصادفی انتخاب شدند. گروه مورد با استفاده از اپلیکیشن موبایل، تحت برنامه‌ی توان‌بخشی قلبی قرار گرفتند. در اپلیکیشن توان‌‌بخشی قلب، پایش هفتگی، یادآوری داروها، آزمایش‌ها، فعالیت ورزشی، اعلام هشدار در موقع تنگی نفس و خستگی و درد قفسه‌ی سینه، افزایش یا کاهش فشار خون و ضربان قلب، آموزش خانواده‌ها، عوامل خطر و کاهش مصرف سیگار برای مدت 8 هفته به اجرا گذاشته شد. برای گروه شاهد، آموزش‌های معمول بیمارستان انجام شد. در پایان برنامه‌ی توان‌بخشی، داده‌های مربوط به نمره‌ی فعالیت بدنی، خستگی و تنگی نفس بیماران در ابتدا و پایان مداخله و همچنین، بین دو گروه، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: بعد از مداخله، میانگین نمره‌ی فعالیت بدنی در گروه آزمون با میانگین 23/1 ± 92/3 به طور معنی‌داری بیش از گروه شاهد با میانگین 28/1 ± 90/2 بود (001/0 > P). همچنین، خستگی و تنگی نفس بیماران در گروه مورد به ترتیب با میانگین 15/1 ± 57/3 و 73/2 ± 48/3 به طور معنی‌داری کمتر از گروه شاهد به ترتیب با میانگین 17/1 ± 02/4 و 48/3 ± 66/4 بود (050/0 > P). نتیجه‌گیری: اجرای برنامه‌های توان‌بخشی با استفاده از اپلیکیشن، باعث تخفیف خستگی و تنگی نفس و بهبود تحمل فعالیت بیماران سکته‌ی قلبی شد.