ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЇ РІВНЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ - L. V. Vasurenko; I. N. Kuksa (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики, 2018)
Окреслено основні вектори щодо розуміння сутності диференціації оплати праці як соціальної детермінанти в механізмі організації оплати праці. Визначено і охарактеризовано основні соціально-економічно-нормативні чинники впливу на процес індивідуалізації заробітної плати. Запропоновано систематизацію чинників, які охоплюють базові вектори визначення сутності індивідуалізації оплати праці: соціальний вектор (ринок праці як регулятор основних тенденцій зайнятості працездатного населення, державне регулювання у сфері соціальних гарантій, відповідність оплати праці залежно від ступеня володіння професійними компетентностями), економічний вектор (підвищення рівня ефективності господарської діяльності як резервів для фінансового забезпечення індивідуалізації оплати праці, підвищення рівня ефективності праці суб’єктів трудових відносин), нормативний вектор (посилення соціального і правового захисту громадян України, які працюють за кордоном, забезпечення нормативно-правовими засадами рівних умов оплати праці в різних секторах економіки).