Kentsel Yeşil Alanların Düzce Akçakoca Örneğinde Ulaşabilirlik Bakımından İrdelenmesi - Zeki DEMİR; Pınar KIRKIK AYDEMİR; Hüzze ÖNEM (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2015)
Kentsel aktif yeşil alan standartları, 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliği’nde minimum kişi başına 10 m2 “aktif yeşil alan” olarak tanımlanmıştır. Kentlerin düzenli ve sağlıklı bir çevreye kavuşabilmesi, Aktif yeşil alanların, kent içindeki dağılımlarının, büyüklüklerinin, işlevsel ve estetik niteliklerinin sistemli bir planlama ve kentsel tasarım anlayışı içinde gelişmesi ile mümkün olacaktır.Araştırma alanı olarak seçilen Düzce, Akçakoca ilçesi, yeşil alan açısından oldukça zengin bir potansiyele sahip olmakla beraber, aktif yeşil alanlar (kent ve mahalle parkları, çocuk bahçeleri, oyun alanları gibi) nitelik ve nicelik olarak yetersiz gözükmektedir. Bu çalışmada, Akçakoca kenti yeşil alanlarının kentteki dağılım ve miktarları incelenerek, yeşil alanların mahalle ölçeğindeki dağılımları, büyüklükleri ve kişi başına düşen oranları değerlendirilmiştir. Bu çalışmada Akçakoca kentsel yeşil alanlarının ulaşabilirliği, etkili hizmet alanlarına bağlı olarak değerlendirilmiştir. Kent halkının yeşil alanlara ulaşım ve yeşil alanların kullanımı yapılan anketler ile saptanmıştır. Mevcut olan sorunların giderilmesi doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.Anahtar Kelimeler: Akçakoca, Yeşil alan, Ulaşabilirlik