Rozwój kariery zawodowej w relacji „pracownik - zakład pracy” - Adam Gawroński (Szkoła - Zawód - Praca, 2015)
W niniejszym artykule poruszono problematykę związaną z pojęciem kariery zawodowej. W tym sensie sporządzono ilustrację teoretyczną, a następnie - empiryczną, które poruszają zagadnienia związane z funkcjonowaniem współczesnego pracownika w kontekście warunków stwarzanych przez zakłady pracy na rzecz jego rozwoju. Kluczowym aspektem, który także został poruszony, jest stan satysfakcji zawodowej jednostki, a co za tym idzie - jej stosunek do stopnia samorealizacji w ramach przebiegającej kariery zawodowej.