Buğdayın Triticum aestivum L. Gelişme Dönemleri ve Yaprak Alan İndeksinin Matematiksel Modellenmesi - Alhan Sarıyev; Metin Müjdeci; Veysel Polat (Journal of Agricultural Sciences, 2005)
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında üç yıllık tarla denemeleri yürütülmüştür. Seri-82 buğday Triticum aestivum L. çeşidi ile yürütülen bu çalışmada, gelişme dönemleri ve yaprak alan indeksinin matematiksel modellemesi yapılmıştır. Gelişme dönemlerinin çıkış, kardeşlenme, sapa kalkma, bayrak yaprak, başaklanma, çiçeklenme ve fizyolojik olum simülasyon değerleri ile ölçüm değerlerinin karşılaştırılması ve uygulanan istatistiksel değerlendirmelerin göstergeleri; , tahmin edilen ve gerçek değerlerin birbirleriyle uyumlu olduğunu ortaya koymuştur. Benzer şekilde yaprak alan indeksine ilişkin tahmin edilen ve gerçek değerler arasındaki karşılaştırma sonucu elde edilen korelasyon katsayıları: 0.97-0.99, determinasyon katsayıları: 0.92-0.99 ve nispi hatalar: 12-58 arasında bulunmuştur